Warsztaty kuchni etiopskiej – AfryKamera.

Festiwal AfryKamera tradycyjnie już oprócz ciekawej selekcji najlepszych filmów, przybliża Polakom kulturę jednego z krajów afrykańskich. W tym roku koncentrujemy się na Etiopii i w ramach tego zapraszamy na warsztaty kuchni etiopskiej, które poprowadzi doświadczony kucharz i znawca Etiopii, Yonas Bekele Fresenbet. Kuchnia etiopska to bogactwo smaków i aromatów niespotykanych dotąd na polskich stołach. Dzięki swojej niepowtarzalności oraz użyciu wyjątkowych ziół i przypraw cieszy się sławą jednej z najsmaczniejszych na świecie.

  • 25.04, G.11:00, Restauracja Abisynia (Abyssinia) na Rynku Nowego Miasta 21/23. Koszt: 160 . Zapisy przyjmowane są pod adresem:  zapisy@afrykamera.pl. Liczba miejsc jest ograniczona. Poprosimy o zarejestrowanie się mailem, osobom zainteresowanym prześlemy szczegóły w jaki sposób dokonać płatności.
  • 26.04, G.11:00, Restauracja Abisynia (Abyssinia) na Rynku Nowego Miasta 21/23. Koszt: 160 zł. Zapisy przyjmowane są pod adresem:  zapisy@afrykamera.pl. Liczba miejsc jest ograniczona. Poprosimy o zarejestrowanie się mailem, osobom zainteresowanym prześlemy szczegóły w jaki sposób dokonać płatności.

Warsztaty poprowadzi Yonas Bekele Fresenbet, doświadczony kucharz i obywatel świata. Kubki smakowe ?zostawił? w Etiopii. Naukę gotowania pobierał w domu rodzinnym oraz u szefów kuchni między innymi w restauracji etiopskiej TOUKOUL w Brukseli. Lubi jeść, próbować różnych kuchni, eksperymentować, uczyć się, śmiać się i bawić. Na warsztatach kuchni etiopskiej pokaże kilka najbardziej popularnych dań, takich, które goszczą w każdym etiopskim domu.  Uczestnicy warsztatów nauczą się jak przygotować yndżerę, mysyr czyli pikantną soczewicę czerwoną, łagodną pastę z grochu oraz danie mięsne. Poznają również przyprawy jakich używa się w kuchni etiopskiej oraz tradycyjnie przygotować herbatę po etiopsku. Oprócz zbioru kilku przepisów, zapewnimy niepowtarzalną atmosferę oraz opowieści o tradycji i kulturze jedzenia.

Podstawą kuchni etiopskiej jest yndżera ? placek o konsystencji naleśnika, smaku polskiego prawdziwego chleba pieczonego na zakwasie. Może być przyrządzany z tiefu (znanego w Polsce pod nazwą miłka abisyńska) oraz innych zbóż. Na yndżerę wykładane są pozostałe potrawy: mięsne i warzywne wraz z sosami. Yndżera w kuchni etiopskiej pełni też funkcję widelca lub łyżki. Urywając kawałek ciasta yndżery, nabieramy nim do ust inne dania. Unikatowość kuchni etiopskiej polega również na wspólnym biesiadowaniu. Można zamówić kombinację wielu dań i jeść je w dwie lub więcej osób. W Etiopii jest to sposób spędzania czasu, rozmowy, zawierania znajomości. Etiopia jest też ojczyzną kawy i to kawa właśnie, przyrządzana w specjalny sposób, jest zwieńczeniem każdego posiłku.

Źródło: materiały prasowe


Brak ocen
Prosimy zaczekać ...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Dodaj komentarz