?Smak curry?: smaki i aromaty Indii, odcinek I

W związku ze zbliżającą się premierą filmu ?Smak curry? przez najbliższe 3 tygodnie będziemy prezentować Państwu przepisy kuchni hinduskiej pochodzące z polskich blogów kulinarnych. Mamy nadzieję, że zainspirują one Państwa do własnych kulinarnych eksperymentów ? i zachęcą do wizyty w kinie. W dzisiejszej, pierwszej odsłonie przedstawiamy:

 

CURRY ZE SZPINAKIEM I CIECIERZYCĄ

1 szklanka ziaren ciecierzycy 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 kawałek korzenia imbiru wielkości kciuka 2 łyżki oleju 4 łyżeczki przyprawy curry (dobrej jakości) 2 łyżeczki przyprawy colombo (do kupienia w Kuchniach świata) 1 łyżeczka utłuczonych w moździerzu ziaren kolendry, kuminu, gorczycy, kopru włoskiego 1 puszka mleka kokosowego 4 łyżki ziaren czerwonej soczewicy 1 opakowanie (250g) liści młodego szpinaku (baby) sól pieprz

 

Ciecierzycę namoczyć na noc i na drugi dzień ugotować prawie do miękkości. Cebulę, czosnek i imbir zmiksować z odrobiną wody na gładką pastę. Na patelni rozgrzać olej, dodać przyprawy i smażyć 2 minuty, ciągle mieszając. Dodać zmiksowaną pastę i smażyć kolejną minutę. Dodać mleko kokosowe, czerwoną soczewicę i ciecierzycę i gotować 10 minut (soczewica nie może się rozpaść). Dodać całe liście szpinaku, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Doprawić solą i pieprzem i podać z ugotowanym ryżem.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Around the kitchen tablehttp://table-table.blogspot.ch

Link do przepisu: http://table-table.blogspot.com/2012/04/symfonia-zapachow-curry-z-ciecierzyca-i.html#axzz2qvcI3bbr

?Smak curry? w kinach od 14 lutego

Źródło: materiały prasowe


Brak ocen

Prosimy zaczekać ...

Dodaj komentarz