Przepis na świąteczne ciasto „Babci Gandzi”

26 grudnia w polskich kinach pojawi się kultowa komedia "Babcia Gandzia", która w Francji zgromadziła ponad milion widzów. Główna bohaterka filmu - Paulette to sympatyczna starsza pani, która, wykorzystując kulinarny talent, znajduje sposób na poprawienie swojej sytuacji materialnej. Przedstawiamy przepis na jeden z jej słynnych wypieków: aromatyczne i miękkie ciasto cynamonowe. CYNAMONOWE CIASTO BABCI PAULETTE

Składniki:

2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru pudru 2 jajka 200 ml mleka 125 g masła 1 łyżeczka sody 5 łyżeczek cynamonu 5 łyżek powideł śliwkowych albo dżemu porzeczkowego

1. Utrzeć cukier puder z masłem. 2. Dodać jajka, mleko i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i cynamonem. 3. Całość wymieszać. 4. Na koniec do masy dodać powidła (dżem porzeczkowy). 5. Ciasto wylać do formy, najlepiej okrągłej, o średnicy 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. 6. Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 40 minut. 7. Po upływie 40 minut sprawdzić patyczkiem, czy jest już upieczone. Następnie ciasto wyjąć z piekarnika. 8. Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Smacznego!

Źródło: materiały prasowe


Brak ocen
Prosimy zaczekać ...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Dodaj komentarz