A na deser…magdalenka

?(...) Machinalnie podniosłem do ust łyżeczkę herbaty, w której rozmoczyłem kawałek magdalenki. Ale w tej samej chwili, kiedy łyk pomieszany z okruchami ciasta dotknął mego podniebienia, zadrżałem, czując, że się we mnie dzieje coś niezwykłego. Owładnęła mną rozkoszna słodycz (...). Sprawiła, że w jednej chwili koleje życia stały mi się obojętne, klęski jako błahe, krótkość złudna (...)?.

Marcel Proust ?W stronę Swanna?

Wspomniana, przez autora cyklu powieści ?W poszukiwaniu straconego czasu?, magdalenka to małe francuskie ciastko w kształcie muszelki. Do dziś trwają spory o to, komu jedno z najsłynniejszych ciastek na świecie zawdzięcza swoją nazwę.

Jedne źródła wymieniają Madeleine Paulmier - XIX-wieczną mistrzynię cukiernictwa księżnej Perrotin de Barmond z zamku de Commercy. Inne, że nazwa pochodzi od imienia pomocy kuchennej króla Stanisława Leszczyńskiego, która podczas uroczystości na zamku w Lotaryngii przyrządziła specjalność z rodzinnych stron - z Commercy. Dodatkową ciekawostką jest, że do spopularyzowania tych ciastek we Francji przyczyniła się Maria Leszczyńska ? córka króla i żona Ludwika XV.

Istnieją również przekazy, że twórcami ciasteczek są osoby o innym imieniu, m.in. Jean Avice - kucharz księcia i ministra de Talleyrand-Périgord.

 Po zapoznaniu się z historią ciasteczek, najlepiej je skosztować.

 

Specjalnie dla Was przesyłamy przepis prosto od Madame Malory.

SMACZNEGO!

 

Składniki:

100g masła

 3 jajka

 szklanka cukru pudru

 aromat waniliowy

 skórka starta z cytryny

Rozpuść masło i ostudź. Utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę, dodaj aromat i skórkę cytrynową. Delikatnie dodaj mąkę, wymieszaj. Dodaj masło, wymieszaj ponownie. Formę posmaruj roztopionym masłem i posyp mąką. Nakładaj ciasto do foremek na około 3/4 wysokości. Piecz w 180 stopniach na złoty kolor.

 

 PODRÓŻ NA STO STÓP (The Hundred-Foot Journey)

PREMIERA: 8 SIERPNIA 2014

 

Ekranizacja bestsellerowej powieści wyprodukowana przez Oprah Winfrey i Stevena Spielberga.

Dystyngowana Madame Malory (Helen Mirren) od lat kieruje cenioną restauracją w niewielkiej miejscowości na południu Francji. Sława jej potraw wykracza daleko poza lokalną społeczność. A przyznane lokalowi prestiżowe trzy gwiazdki w słynnym Przewodniku Michelina napawają dumą wszystkich mieszkańców. Pewnego dnia w miasteczku osiada rodzina emigrantów z Bombaju. Gdy przybysze otwierają skromny lokal vis a vis renomowanej restauracji, Madame Malory nie kryje oburzenia wobec ich kulinarnego nieokrzesania. Unoszące się w powietrzu zmysłowe nuty curry, kardamonu i kminu sprawiają jednak, że nowa knajpka zaczyna cieszyć się coraz większym zainteresowaniem. Czy uwodzicielskie smaki Orientu przekonają do życzliwych Hindusów również kuchenną arystokratkę?

Źródło: materiały prasowe


Brak ocen
Prosimy zaczekać ...
Voting is currently disabled, data maintenance in progress.

Dodaj komentarz